Składniki:
- 50 dag małych pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- puszka pomidorów w kawałkach
- 1 litr wywaru
- 40 dag piersi z kurczaka
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- łyżeczka cukru
- kawałek chilli ( opcjonalnie)
Pieczarki oczyszczamy, małe zostawiamy w całości, a większe kroimy na pół lub na 4.
Cebule i chilli kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie przesmażamy na oleju w garnku w którym będziemy przygotowywać zupę.
Do przesmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pieczarki i przesmażamy, aż grzyby zmniejszą swoją objętość i puszczą soki. Po tym czasie do garna dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz wlewamy wywar.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy do niej kurczaka pokrojonego w kostkę, całość ponownie zagotowujemy i gotujemy przez około 20-25 minut na średnim ogniu.
Pod sam koniec doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz