wtorek, 23 lutego 2016

Biszkoptowa rolada czekoladowa


Rolady, najczęściej robimy je na bazie kremówki z dużą ilością owoców. Przedstawiając ten przepis postanowiłam otworzyć nowy rozdział z przepisami dotyczącymi właśnie wszelkiego rodzaju rolad. Dziś rolada czekoladowa przełożona kremem na bazie czekolady oraz kremówki.

Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru

Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki 
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- cukier puder ( jeżeli lubicie bardziej słodkie ciasta)

Przygotowanie rolady zaczynamy od kremu, który przygotowujemy dzień wcześniej wieczorem.

Kremówkę podgrzewamy w rondelku ( nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladę połamana na kostki. Całość energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin.
Na drugi dzień wyciągamy masę z lodówki i ubijamy do uzyskania sztywnej konsystencji


Przygotowanie biszkoptu ( na czas jego przygotowania krem przekładamy do lodówki):

Białka ubijamy przez chwilę na szybkich obrotach, a następnie dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany.
Do piany z białek dodajemy żółtka, mieszamy, a na samym końcu przesypujemy przez sito mąkę. Masę mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Przygotowaną masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut.
Po tym czasie gorący biszkopt przekładamy na szmatkę, zdejmujemy papier, rolujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Składanie rolady:

Biszkopt ostrożnie rozwijamy. Na biszkopt nakładamy 2/3 kremu, ostrożnie zwijamy pomagając sobie szmatką, a pozostałym kremem zdobimy wierzch rolady.
Tak przygotowaną roladę przekładamy do lodówki na minimum 4 godziny.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz