Szybkie ciasto, które łączy w sobie puszysty biszkopt, śmietanową masę, karmel i orzechy. Idealne dla miłośników słodkich ciast.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
Składniki na krem:
- 660 ml kremówki
- około 100 ml mleka
- cukier puder ( ilość według uznania ) u mnie około 2 łyżki
- 2,5 łyżeczki żelatyny
oraz
- puszka masy kajmakowej
- 100 g orzechów włoskich
Białka ubijamy przez chwilę na szybkich obrotach, a następnie dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany.
Do piany z białek dodajemy żółtka, mieszamy, a na samym końcu dodajemy przesianą przez sito mąkę. Masę mieszamy delikatnie łyżką, aby się połączyła. ( nie możemy robić tego za długo, białka mogą opaść)
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut, a po wystudzeni przekrawamy na pół.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do wystygnięcia.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przekładamy pomiędzy biszkopty i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie górny biszkopt smarujemy masą kajmakową, a na nią wysypujemy posiekane orzechy włoskie.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przekładamy pomiędzy biszkopty i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie górny biszkopt smarujemy masą kajmakową, a na nią wysypujemy posiekane orzechy włoskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz