czwartek, 4 lutego 2016

Francuska tarta z jabłkami i frangipane


Tarty to coś co lubię, wręcz przepadam. Najlepsze są te ze świeżymi owocami w lato. Maliny, truskawki itp.
Aktualnie mamy sezon zimowy, a z tym wiąże się cena jabłek. Dostaniemy je wszędzie i to za nieduże pieniądze. Dlatego owa tarta jest idealna na ta porę roku, a przygotowanie jej wcale nie jest takie trudne.

Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki drobnego cukru
- 125 g masła
 
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki wody


Składniki na frangipane:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 80 g mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki

oraz 2 dorodne jabłka

 
Zaczynamy od przygotowania ciasta:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier zwykły i waniliowy, dodajemy zimne masło posiekane na drobne kawałki, jajko, wodę oraz sól. Ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. 
Po tym czasie rozwałkowujemy, wyklejamy nim formę oraz nakłuwamy delikatnie widelcem.

Przygotowanie frangipane:

Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem, następnie dodajemy żółtko i jajko stale ucierając, a na koniec dodajemy migdały i mąkę. 
Tak przygotowany krem przekładamy na ciasto.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i układamy na przygotowany krem.

Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 20 minut.





 




 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz