piątek, 8 kwietnia 2016

Jabłecznik na delikatnym cieście


Przepis na to ciasto przyniosła moja mama od koleżanki z pracy. Ciasto jest delikatne, puszyste i zawierające dużo jabłek. Idelane dla każdego, warto wypróbować.

Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- kostka masła ( opcjonalnie margaryna kasia)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 jabłek
- 1 łyżka  bułki tartej
- 2-3 łyżki mleka

Ciasto zaczynamy od przygotowania nadzienia. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni do momentu, aż zaczną mięknąć. Tak przygotowane jabłka odstawiamy do przestudzenia.


Białka oddzielamy od żółtek. Białka wraz z cukrem ubijamy do uzyskania sztywnej masy, a następnie dodajemy do nich żółtka oraz miękkie masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do masy z jajek i masła dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części.
Pierwszą część wykładamy porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, posypujemy bułką tartą, a następnie nakładamy delikatnie mus jabłkowy.
Do drugiej części ciasta dodajemy mleko, mieszamy i wykładamy ostrożnie łyżką na powierzchnie jabłek (dzięki niemu łatwiej rozsmarujemy ciasto po powierzchni jabłek).

Tak przygotowane ciasto pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach.
Ciasto po wystudzeniu możecie polukrować.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz