środa, 8 lutego 2017

Murzynek z kremem budyniowym i borówkami


Po sporej przerwie związanej z totalnym brakiem czasu powracam ze smakowitym przepisem na murzynka przekładanego kremem na bazie budyniu, a dla złamania słodkości przełozony dżemem wiśniowym
i ozdobiony borówkami amerykańskimi.
Coś pysznego dla każdego.

Składniki na murzynka:
- 1 kostka margaryny,
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki wody,
- 3 łyżki kakao,
- 2 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- duży słoiczek dżemu wiśniowego.

Składniki na krem:
Krem:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny Kasi

oraz 25g gorzkiej lub mlecznej czekolady oraz borówki.


Zaczynamy od przygotowania budyniu, gdyż budyń przed zmiksowaniem z margaryną musi być całkowicie zimny.

Pół szklanki mleka mieszamy z mąką, a szklankę mleka wraz z cukrem zagotowujemy w rondelku.
Do gotującego się mleka w rondelku wlewamy przygotowaną mąkę z mlekiem. Całość ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnieje.
Przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta:
Do rondelka przekładamy margarynę, cukier, wodę oraz kakao, całość doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników, a następnie odstawiamy do przestudzenia.

Po przestudzeniu, masę przelewamy do miski, a następnie dodajemy mąkę, połowę dżemu oraz żółtka jaj, w drugiej zaś misce ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do miski z masą czekoladową dodajemy białka jaj i delikatnie mieszamy, aby białka nie opadły.
Tak przygotowane ciasto przelewany do foremki o wymiarach 30x25 i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Przygotowany biszkopt odstawiamy do przestudzenia, a w międzyczasie ucieramy na puszysty krem margarynę z budyniem.
  
Składanie ciasta:

Ciasto przecinamy na pół. Dolną część ciasta smarujemy resztą dżemu, a na dżem nakładamy 2/3 masy budyniowej. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu ciasta układamy borówki i ścieramy na tarce czekoladę.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz