poniedziałek, 13 czerwca 2016

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe


Ciasto puszyste, babkowe z dodatkiem cytrusów. U mnie były to cytryny i pomarańcza, ale możecie dodać limonki zamiast cytryn. Kompozycja dowolna.

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 125 g miękkiego masła

Do miski wsypujemy wszystkie składki sypkie ( mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier), mieszamy i dodajemy otartą skórkę oraz sok z cytryny i pomarańczy, masło, jajka.

Składniki dobrze mieszamy za pomocą miksera i przekładamy do formy. Moja forma była silikonowa, jeżeli macie zwykłą blaszkę wysmarujcie ją wcześniej masłem.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz