Nie jeden z was w domu ma problemy z resztkami ciasta zostającymi po świętach i nie tylko, Suchego i starego ciasta nikt nie chce jeść. Dziś przepis na kule, które zrobimy właśnie z resztek ciast. Takie kule najczęściej można dostać w cukierniach pod nazwami kula rumowa, orzechowa itp.
Składniki:
- 60 dag ciasta ( suche ciasto bez owoców, np.: drożdżowe, biszkoptowe,babkowe, po ciastkach, itp)
- 2 łyżki kakao
- 0,5 kostki margaryny lub masła
- mały słoiczek dżemu wiśniowego ( możecie użyć innego smaku)
- 2-3 krople olejku migdałowego
- tabliczka mlecznej czekolady
Przepis jest bardzo szybki i prosty, a można wykorzystać do niego prawiek każdy rodzaj ciasta. Ja wykorzystałam chociażby przesuszony biszkopt zawierający mak i kokos.
Ciasto kruszymy na bardzo drobne kawałki, możecie je również zmielić.
Do ciasta dodajemy kakao, roztopioną margarynę, dżem, olejek migdałowy i opcjonalnie jeżeli lubicie 20-30 ml wódki lub rumu.
Ciasto dobrze wygniatamy i formujemy kule.
Z podanej porcji wyszło mi 12 kul wielkości mandarynki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Każdą kulę zanurzamy jedną stroną w roztopionej czekoladzie, a wierzch dekorujemy migdałami lub kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz