piątek, 4 grudnia 2015

Zapiekanka wiejska


Jest to tradycyjna zapiekanka angielska zwana shepherd's pie. Robiona jest tradycyjnie z mięsa mielonego, najczęściej wołowego i dowolnych warzyw, a to wszystko zapieczone z puree ziemniaczanym.
Podaje przepis na moją wersje tej zapiekanki, w końcu każdy robi ją inaczej, to tak jak u nas z tradycyjnymi potrawami, każdy robi po swojemu i ze swoimi sekretnymi składnikami.

Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 czubata łyżka koncentratu
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 200 g groszku ( ja użyłam z puszki, ale możecie użyć mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 70-80 dag ziemniaków
- 50 g masła
- 3-4 łyżki mleka
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz, ulubione zioła


Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na oliwie. Do cebuli dodajemy przyciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość chwilkę przesmażamy i zalewamy 250 ml wody lub wywaru oraz dodajemy koncentrat, sól, pieprz i ulubione zioła.

Farsz dusimy do miękkości marchewki i prawie całkowitego odparowania płynów.
Do farszu dodajemy groszek i chwile smażymy na małym ogniu.

Ziemniaki gotowane do miękkości dusimy na papkę wraz z mlekiem i masłem. Jeżeli lubicie możecie puree wzbogacić o 100 g startego sera żółtego dobrej jakości.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy przygotowany farsz, a na niego układamy puree.

Całość zapiekamy w 200 stopniach do zrumienienia ziemniaków. U mnie trwało to około 25 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz