Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka miodu (jeżeli macie skrystalizowany, rozpuśćcie go za pomocą wstawienia słoika z miodem do ciepłej wody)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 kostki margaryny
- 6 jaj
- 4 opakowania przyprawy do pierników ( każde opakowanie ma około 20 g)
- 2 łyżeczki amoniaku
- 2-4 łyżki kakao ( do ściemnienia ciasta)
- 6 szklanek mąki pszennej + 1-2 szklanki mąki pszennej
Jajka oraz cukier ubijamy trzepaczką.
Stopniowo do nich dodajemy roztopioną, chłodną margarynę, płynny miód. kwaśną śmietanę, a następnie 6 szklanek mąki, amoniak oraz przyprawy.
Ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy na stolnice, z reguły jeszcze się klei.
Ciasto na stolnicy zagniatamy dodając stopniowo mąkę, do momentu, gdy uzyskamy miękką, ale nie klejącą się konsystencję.
W moim przypadku była to tym razem szklanka mąki.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy pierniczki przy pomocy foremek.
Pierniczki przekładamy porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 minut.
Gotowe pierniki można posypać cukrem pudrem , polać lukrem, czekoladą, ozdobami itp
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz