wtorek, 15 grudnia 2015

Pierniczki


Bardzo często przed świętami mamy tyle pracy, że nie ma czasu na długi wypieki i przygotowania ciast. Najlepsze przepisy to takie, które robi się szybko, a zaraz po ich upieczeniu można się zajadać. Przepis na te pierniczki taki właśnie jest! A co najważniejsze można zrobić je szybciej, u mnie zajadamy się nimi już od tygodnia.

Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka miodu (jeżeli macie skrystalizowany, rozpuśćcie go za pomocą wstawienia słoika z miodem do ciepłej wody)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 kostki margaryny
- 6 jaj
- 4 opakowania przyprawy do pierników ( każde opakowanie ma około 20 g)
- 2 łyżeczki amoniaku
- 2-4 łyżki kakao ( do ściemnienia ciasta)
- 6 szklanek mąki pszennej + 1-2 szklanki mąki pszennej

Jajka oraz cukier ubijamy trzepaczką.
Stopniowo do nich dodajemy roztopioną, chłodną margarynę, płynny miód. kwaśną śmietanę, a następnie 6 szklanek mąki, amoniak oraz przyprawy.

Ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy na stolnice, z reguły jeszcze się klei.
Ciasto na stolnicy zagniatamy dodając stopniowo mąkę, do momentu, gdy uzyskamy miękką, ale nie klejącą się konsystencję.
W moim przypadku była to tym razem szklanka mąki.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy pierniczki przy pomocy foremek.

Pierniczki przekładamy porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 minut.

Gotowe pierniki można posypać cukrem pudrem , polać lukrem, czekoladą, ozdobami itp













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz