poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ciasto na pierogi


Święta tuż, tuż... Tradycyjną potrawą w każdym chyba domu są pierogi z rożnymi farszami. Dlatego dziś przepis na ciasto na pierogi, które w moim domu gości już od dawna. Przepis jest bardzo prosty i nie zawiera jajek, które z reguły powodują, że ciasto jest ciężkie do rozwałkowania.

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/4 szklanki gorącej wody

W moim domu lubimy dość cienkie ciasto, dlatego z podanej porcji wychodzi mi około 45-50 pierogów.




Do miski wkładam mąkę, olej, sól, a następnie wlewam gorącą wodę. Całość na początku dobrze mieszam za pomocą drewnianej łyżki ( nie róbcie tego dłońmi  inaczej się poparzycie), a następnie ciasto przekładam na stolnice i dokładnie zagniatam.

Dobrze zagniecione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut.

Po tym czasie wałkuję i nadziewam ulubionym farszem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz