poniedziałek, 12 września 2016

Serowe ptasie mleczko


Ciasto to jest połączeniem sernika na zimno z ptasim mleczkiem. Nikt mu się nie oprze ponieważ za sprawą świeżych owoców, owocowej galaretki i laski wanilii jest wprost idealne.

Składniki:
- 30 gram żelatyny,
- 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- 1 kg sera w wiaderku do serników,
- 1 laska wanilii,
- 2 galaretki owocowe ( u mnie truskawkowe),
- dowolne owoce.
- opcjonalnie biszkopty.

Żelatynę namoczyć w 0,5 szklanki zimnej wody i pozostawić na 10 minut, aż całkowicie napęcznieje.
Po tym czasie 1.5 szklanki wrzącej wody wymieszać z napęczniałą żelatyną oraz cukrem.
Gdy żelatyna wymieszana z wodą i cukrem przestygnie dodajemy ją do sera wraz z ziarenkami z laski wanilii.

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy o średnicy około 22 cm wyłożonej folią spożywczą (folia jest konieczna, gdyż masa na początku jest bardzo płynna).
Masę serową wstawiamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie na wierzch układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką wymieszaną w 2 szklankach wrzącej wody.













1 komentarz: