sobota, 1 sierpnia 2015

Czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady i wiśniami


Czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada.... pychotka!

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jaja
- szklanka drylowanych wiśni



Przygotować dwie miski.
Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz dodać cukier.
Do drugiej mleko, olej, jajka. Wszystkie składniki w obu miskach dobrze mieszamy.

Do sypkich przesianych składników dodajemy płynne składniki, dobrze mieszamy i dorzucamy czekoladę posiekaną na kawałki.

Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek, najpierw do 1/4 wysokości, na ciasto układamy po 4 wiśnie wydrylowane i przykrywamy masą do 3/4 wysokości foremki.

Tak przygotowane muffinki pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz