sobota, 22 sierpnia 2015

Batoniki owsiane



Batoniki owsiane to coś co często kupowałam jako szybką przekąskę. Połączenie płatków owsianych z orzechami i suszonymi owocami to coś co posmakuje każdemu. Lekko słodkie, chrupiące, ale zarazem miękkie. Coś idealnego.

Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 50 g masła
- 0,5 szklanki orzechów
- 1 szklanka suszonych owoców
- 9 łyżek miodu




W garnczku podgrzewam miód razem z masłem. Do garnka dodaje płatki owsiane i całość podgrzewam na małym ogniu około 10 minut,
Po tym czasie mieszaninę zdejmuje z ognia i dodaje posiekane orzechy oraz suszone owoce.

Ja użyłam orzechów włoskich, nerkowce, migdały oraz suszoną żurawinę, rodzynki i suszone jagody.
To jakich owoców i orzechów użyjecie zależy tylko i wyłącznie od was.

Całość przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie i dociskam dokładnie łyżką. (w innym wypadku będą się rozpadać)

Tak przygotowaną masę wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 20 minut.

Batoniki porcjujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu.




Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz