W naszym ostatnio trochę eksperymentowaliśmy i wyszło całkiem smacznie. To co stworzyliśmy to roladki z mięsa mielonego, nadziane serem i owinięte boczkiem. Ślinka cieknie.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 150 g boczku
- kilka kawałków sera żółtego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- po 2 łyżeczki majeranku i słodkiej papryki
- sól i pieprz
Marynata:
- 1 łyżka miodu ( najlepiej lipowego)
- 1 łyżka ostrej musztardy
- łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz
Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, majerankiem, solą, pieprzem i papryką. ( użyjcie również swoich ulubionych przypraw) Doprawione mięso odstawiamy na pół godziny, aby smaki się połączyły.
Na macie rozłóżcie cienkie plastry boczku w taki sposób, aby na siebie zachodziły. Na boczek do 3/4 długości ułóżcie około 0,5 cm warstwę mięsa mielonego, a na brzeg kawałki sera żółtego.
Tak przygotowaną roladę za pomocą maty lub papieru do pieczenia dobrze zrolujcie.
Z podanej porcji zróbcie jedną dużą roladę lub dwie małe. Dobra rada: mniejsze roladki łatwiej na grillu przewracać.
Tak przygotowaną roladę odstawcie na około godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotujcie marynatę. Do słoiczka dodajcie wszystkie składniki marynaty i dobrze wstrząśnijcie.
Roladki w trakcie grillowania smarujcie od czasu do czasu ową marynatą, dzięki niej boczek ładnie się przypiecze i otrzyma lekko słodkawy posmak.
Wyznacznikiem gotowej rolady są ścięte boki i wypływający w dużym stopniu ser bokami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz