środa, 26 sierpnia 2015

Kargule


Kargule to połączenie piersi z kurczaka z dodatkami warzywnymi. W moim przypadku z porem i czerwona papryką. Znakomite danie dla osób w każdym wieku.
Do karguli można użyć dowolnych składników, które lubicie, mogą to być pieczarki, cebula, ser itp

Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 pora
- 1 czerwona papryka
- dobra łyżka oleju
- ulubione zioła (u mnie kilka gałązek koperku i pietruszki)
- sól i pieprz


Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę około 1x1cm. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a por w piórka.
Do miski wbijam jajka, dodajemy mąkę, olej i dokładnie mieszamy.
Do powstałej zawiesiny dodajemy pokrojone składniki, zioła, doprawiamy sola, pieprzem i ponowie łączymy.
Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki na około 2 godzinki, a po tym czasie smażymy małymi porcjami na rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.
Gotowe kargule podajemy od razu po usmażeniu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz