piątek, 7 sierpnia 2015
Ciasto jogurtowo-kakaowe z czerwoną porzeczką
Kolejne ciasto z jogurtem greckim. Jogurt grecki to bardzo wdzięczny produkt w kuchni, zarówno do pieczenia, sosów, jak i gotowania.
Ciasto to nie jest typem ciasta typowo jogurtowego. Jogurt grecki jest w nim raczej dodatkiem, a niżeli głównym składnikiem. Ciasto przełamane jest kakao i kwaśną porzeczką co doskonale ze sobą współgra.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 300 g jogurtu greckiego
- szklanka czerwonej porzeczki
- 2 łyżki mleka
- łyżka kakao
Margarynę utrzyj z cukrem. Dodaj jajka, zmiksuj, a następnie na przemiennie dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt grecki. Tak przygotowane ciasto podziel na 1/3 i 2/3.
Do 1/3 ciasta dodaj kakao i 2 łyżki mleka, dobrze wymieszaj.
Białą część ciasta wlej do blaszki, na to ciasto porcjami w różnych miejscach nałóż ciasto kakaowe, a na wierzch wysyp czerwoną porzeczkę.
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Wierzch ciasta powinien nabrać złocistego koloru.
Po ostygnięciu ciasto możecie posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz