czwartek, 13 sierpnia 2015

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami



Danie dość lekkie, mięsko mielone z warzywami i ryżem zapieczone w piekarniku.
Coś idealnego na upały, które panują nad Polską

Składniki:
- 3 cukinie niedużej wielkości
- około 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 marchew
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu
- majeranek, sól, pieprz
- 100 g sera żółtego



Cukinie przekrawam na pół i wydrążam pestki z odrobiną miąższu.
Ryż gotuje do miękkości, odcedzam i studzę.
Marchewkę trę na tarce o grubych oczkach, czosnek dobrze siekam, cebule kroje w drobną kostkę.
Tak przygotowane warzywa przekładam do miski z mięsem mielonym, dodaje przestudzony ryż, kukurydzę, doprawiam do smaku i dobrze mieszam.
Cukinie faszeruje dość obficie przygotowanym farszem, a na końcu ścieram na górę ser żółty.

Cukinie zapiekam w 180 stopniach przez 25 minut.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz