czwartek, 29 października 2015
Rogale drożdżowe z makiem
Dziś w moim domu ponownie gości zapach drożdży i świeżego pachnącego pieczywa. To wszystko za sprawą rogali wypełnionych masą makową.
Przepis ten pokazuje szybki i uproszczony przepis na zrobienie rogali, ponieważ wykorzystuje w nich gotowa masę makową. Nie oznacza to jednak, że wy nie możecie zrobić domowej masy.
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 25 g świeżych drożdży
- puszka masy makowej
- 75 g orzechów włoskich
Z pół szklanki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru oraz 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia.
Na stolnicę przekładamy pozostałą mąkę, robimy w niej dołek i dodajemy roztopione letnie masło, pozostałe mleko, cukier zwykły oraz waniliowy, jajka oraz przygotowany wcześniej zaczyn.
Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ścierkę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. ( ja odłożyłam je pod kołdrę)
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy po kawałku na kształt koła, a następnie dzielimy na trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładamy farsz i zwijamy w rulonik zaczynając od najszerszej części.
Tak przygotowane rogale pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, a następnie pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut ( musicie wyczuć swój piekarnik, rogale powinny być złociste).
Rogale po wystygnięciu smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i wody oraz posypujemy posiekanymi orzechami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz