Ryba, ryba i jeszcze raz ryba. Samo zdrowie na talerzu. Ta przyrządzona w foli z masłem czosnkowym, sporą ilością świeżego kopru i cytryny. Coś pysznego!
Do przygotowania użyłam świeżej tuszy dorsza prosto z kutra:)
Składniki:
- tusza dorsza ( moja miała około 60 dag- po wypatroszeniu i obcięciu głowy)
- 50 g masła
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek świeżego koperku
- kilka plastrów cytryny
- sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania masła. Czosnek bardzo drobno siekamy, bardzo dokładnie mieszamy z masłem, a na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowane masło odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron.
Do środka ryby wkładamy przygotowane wcześniej masło czosnkowe i 2/3 posiekanego kopru.
Pozostałym koperkiem posypujemy rybę do góry, a na wierz układamy plasterki cytryny.
Tak przygotowaną rybę zawijamy w folie ( stroną błyszcząca do środka) i wkładamy do piekarnika na około 30 minut 180 stopni. Na ostatnie 5 minut pieczenia folie należny otworzyć.
Rybkę podajemy natychmiast po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz