Crumbel to nic innego jak owoce pod kruszonką. Można wykorzystać tu swoje ulubione owoce. Bardzo popularne są jabłka, gruszki czy rabarbar. Deser idealny dla osób, które nie przepadają zbytnio za słodkimi ciastami, a uwielbiają kruszonkę!
Składniki na farsz:
- 3 jabłka
- garść rodzynek
- łyżka masła
- łyżka cukru
- cynamon
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
Całość zaczynamy od przygotowania kruszonki
Do miski wrzucamy wszystkie składniki kruszonki i całość dobrze zagniatamy ręką. Jeżeli kruszonka będzie zbyt mokra od masła i nie będzie się kruszyć dosypcie trochę więcej mąki.
Tak przygotowaną kruszonkę odstawiamy na bok i przygotowujemy farsz.
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz rodzynki. Całość mieszamy, dosypujemy cukier, ścieramy cynamon i przesmażamy na małym ogniu około 5 minut.
Tak przygotowany farsz przekładamy do kokilek ( z podanej porcji wyjdą 4) i zasypujemy wierzch kruszonką.
Crumbel zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut.
Crumbel jest deserem, który serwuje się ciepły, a najlepiej smakuje z gałką lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz