piątek, 23 października 2015

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i mięsem mielonym


Danie dla wielbicieli faszerowanych warzyw. Jednym z moich ulubionych warzyw, które najczęściej faszeruje jest papryka. Można ją wypełnić różnorodnymi składnikami: kaszą gryczaną, kuskus, pieczarkami, suszonymi pomidorami itp.
Moja tym razem była faszerowana tradycyjnie, czyli ryżem, pieczarkami i mięsem mielonym.

Składniki:
- 6 papryk
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 3 cebule
- 20 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- jedna paczka ryżu (100 g)
- 2 jajka
- 10 dag dobrej jakości żółtego sera
- sól, pieprz i majeranek
- łyżka oliwy

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek oraz mięso mielone. Całość przesmażamy, aż mięso będzie gotowe i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na drugiej patelni przesmażamy pieczarki pokrojone w plasterki.

Do miski przekładamy ugotowany ryż, przestudzone mięso mielone, pieczarki oraz starty żółty ser. Farsz dobrze mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy, a następnie dodajemy dwa surowe jajka.

Papryki wydrążamy z pestek, faszerujemy przygotowanym farszem, a następnie pieczemy w piekarniku około 45 minut w 200 stopniach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz