wtorek, 3 listopada 2015

Zawijany boczek z czosnkiem i majerankiem




Składniki:
- Płat ładnego, surowego boczku ( prostokątny lub kwadratowy). Mój miał 1,3 kg.
- główka czosnku
- spora ilość majeranku suszonego
- płaska łyżeczka soli
- nić

Czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy i ucieram z solą.

Boczek układamy na stole, tłuszczem do dołu, a w stronę z mięsem wcieramy przygotowany czosnek i majeranek.

Tak przygotowany boczek zwijamy ciasno w rulon i obwiązujemy nicią, aby podczas pieczenia się nie rozpadł.

Boczek przekładamy do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika, 180 stopni (góra, dół) na półtorej godziny. Po połowie tego czasu boczek odwracamy na drugą stronę.

Aby boczek miał przyrumieniony wierzch po półtorej godziny pieczenia zwiększamy temperaturę do 220 stopni i włączamy grill lub opiekacz, a następnie przypiekamy go z każdej strony po 5 minut.

Tak przygotowany boczek zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero, gdy będzie całkiem zimny ściągamy nić, w innym wypadku może się rozpaść.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz