Od czasu do czasu w mojej kuchni pojawiają się potrawy różnych kuchni z całego świata.
Dziś padło na meksyk. Zupę meksykańską planowałam zrobić już dawno, ale zawsze przekładałam swoje zamiary na później do czasu, gdy siostra z wakacji przywiozła mi ostre papryczki w grysie.
I oto jest aromatyczna zupa meksykańska, może i nie jest taka jak w meksyku, ale jest naprawdę smaczna.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1,5 l wywaru wołowego
- 0,5 kg mięsa mielonego ( najlepiej wołowego)
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
- nać pietruszki lub kolendra
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka oliwy
- 100 g koncentratu pomidorowego
- chilli w grysie
- sól i pieprz
W garnku rozgrzewamy oliwę, a na nią wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i czosnek.
Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso mielone, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut cały czas mieszając.
Po tym czasie całość zalewamy wywarem, dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i zagotowujemy.
Do zagotowanego wywaru dodajemy pokrojone w paseczki papryki i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
Następnie dodajemy opłukaną fasolę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chilli według uznania, a po ściągnięciu jej z ognia dorzucamy nać pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz