środa, 21 października 2015

Wieniec drożdżowy z powidłami


Ciasto drożdżowe to jedno z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju.
Podajemy je najczęściej z owocami, makiem czy budyniem. Dziś przepis na drożdżowe, ale w trochę innym wydaniu. Wieniec drożdżowy z powidłami, wygląda na skomplikowany, ale wykonanie jest bardzo proste.

Składniki na ciasto:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 25 g świeżych drożdży
- duży słoiczek powideł

Z pół szklanki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru oraz 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, robimy dołek i dodajemy roztopione, przestudzone masło, resztę mleka, cukru, szczyptę soli, jajka oraz przygotowany wcześniej zaczyn.

Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu, aż będzie jędrne i elastyczne. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ścierkę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt grubości około od 0,5 cm do 1 cm maksymalnie.
Ciasto smarujemy równomiernie powidłami na całej długości, a następnie zwijamy w roladę.
Tak przygotowaną roladę przecinamy ostrym nożem wzdłuż, zostawiając jeden z końców na około 2-3 cm nieprzecięty.
Oba końce ciasta splatamy ze sobą, formujemy wieniec, a końcówki łączymy razem.

Tak przygotowane ciasto przekładamy na pergamin lub dobrze obsypaną blaszkę mąką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz