piątek, 13 listopada 2015

Ciasto wiśniowa chmurka


Ciasto to łączy ze sobą wiele elementów, które uwielbiam. Puszysty biszkopt połączony z lekko kwaskowatymi wiśniami, bitą śmietaną i tarta gorzką czekoladą. Obiecuje, że ciasto bardzo szybko zniknie z waszych stołów... jego delikatność i delikatna słodycz powinna zachwycić każdego.

Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru

Składniki na masę wiśniową:
- litrowy słoik wiśni drylowanych w kompocie
- 2 budynie waniliowe

Składniki na masę śmietanową:
- 660 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 szklanki mleka
- 2,5 łyżeczki żelatyny

oraz 5-6 kostek gorzkiej czekolady



Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Białka ubijamy przez chwilę na szybkich obrotach, a następnie dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany. Do piany z białek dodajemy żółtka, mieszamy, a na samym końcu przesypujemy przez sito mąkę. Masę mieszamy delikatnie łyżką tylko po to, aby masy się połączyły.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut.

Kompot z wiśniami zagotowujemy na małym ogniu wraz z cukrem- cukru tyle ile na opakowaniach od budyniu. W 200 ml wody mieszamy oba opakowania budyniu, a następnie przelewamy do gotującego się kompotu, cały czas mieszając.

Budyń odstawiamy na 30 minut do lekkiego przestudzenia, a następnie przygotowaną masę wiśniową przekładamy do przekrojonego w pół biszkoptu.

( Mała rada: jeżeli nie posiadacie gotowych drylowanych wiśni możecie przygotować je samodzielnie. Do litrowego słoika wsypcie do 3/4 wysokości świeże lub mrożone wiśnie drylowane, zalejcie wodą i dosypcie łyżkę cukru. Tak przygotowana zawartość słoika przełóżcie do garnka i zagotujcie jak kompot.)

Przygotowane ciasto przekładamy do lodówki,a w międzyczasie przygotowujmy kremówkę.

Żelatynę rozpuszczamy w mleku i odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem i przelewamy do niej chłodną żelatynę z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na górę biszkoptu.

Powierzchnie śmietany wygładzamy i ścieramy na nią gorzką czekoladę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz