środa, 18 listopada 2015

Zupa buraczkowa



Zupka zdecydowanie dla wielbicieli buraków. Mocno aromatyczna, gęsta i sycąca. 
Pełna warzyw takich jak buraczki, marchewki i ziemniaki. Zabielana kwaśną śmietaną... coś pysznego.

Składniki:
- porcja rosołowa lub 2 podudzia z kurczaka.
- włoszczyzna : pietruszka, marchewka, kawałek selera, por
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- majeranek min 5 łyżek
- 4 buraki średniej wielkości
- 4 marchewki
- 85 dag ziemniaków
- 3 litry wody
- 200 g kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- 2 łyżki octu
Do garnka wlać 3 litry wody, dodać  porcje rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek, włoszczyznę pokrojoną na kawałki oraz sól i pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez godzinę.

Po tym czasie z garnka wyciągnąć włoszczyznę, a do garnka przełożyć obrane, starte na dużych oczkach buraki i gotować je 5-7 minut. 

Do buraczków dołożyć marchewkę pokrojoną w kostkę. Warzywa gotować do momentu, gdy ich miękkość osiągnie prawie idealny stan. ( nie mogą być całkiem miękkie, gdyż będą się jeszcze gotować z ziemniakami)

Do zupy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a następnie gotować do całkowitego zmięknięcia warzyw.

Do miseczki ze śmietaną wlać trochę wywaru dobrze wymieszać i przelać do gotującej się zupy.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem.

Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz