Kokos, kokos, kokos..... nie pierwszy i nie ostatni raz będą z nim przepisy. To coś co uwielbiam. Te kokosanki zachwyciły każdego. Wyraźne, puszyste i przy tym wilgotne w środku.
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia. (masło z cukrem nie może się za bardzo gotować/ bulgotać, róbcie to na małym ogniu)
Do rozpuszczonego cukru dodajemy mleko, chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy kokos. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec, gdy piana jest już ubita dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo białka i mieszamy do połączenia obu mas.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie układam porcje masy kokosowej.
Całość wkładam do piekarnika 180 stopni na 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości kokosanek, moje piekły się 18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz