poniedziałek, 23 listopada 2015

Kokosanki


Kokos, kokos, kokos..... nie pierwszy i nie ostatni raz będą z nim przepisy. To coś co uwielbiam. Te kokosanki zachwyciły każdego. Wyraźne, puszyste i przy tym wilgotne w środku.

Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej



W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia. (masło z cukrem nie może się za bardzo gotować/ bulgotać, róbcie to na małym ogniu)

Do rozpuszczonego cukru dodajemy mleko, chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy kokos. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec, gdy piana jest już ubita dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.

Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo białka i mieszamy do połączenia obu mas.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie układam porcje masy kokosowej.
Całość wkładam do piekarnika 180 stopni na 15-20 minut.

Czas pieczenia zależy od wielkości kokosanek, moje piekły się 18 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz