Połączenie dość zaskakujące dla niektórych... Burak i śledź - para, którą możesz kochać lub nienawidzić.
Spróbuj, a przekonasz się sam. Mnie ten smak oczarował!
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 3 średniej wielkości buraczki
- 1 cebula
- 5 matijasów
- 4 duże jajka
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki oliwy
- pół cytryny
- sól pieprz
Śledzie na co najmniej dwie godziny wkładamy do wody, aby wypukać z nich nadmiar soli.
Po tym czasie kroimy je w kostkę 1cm na 1cm.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do jednej miski wraz ze śledziem. Do tej samej miski dodajemy sok z połowy cytryny, olej oraz doprawiam pieprzem. Tak przygotowanego śledzia odkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Ziemniaki oraz buraki gotujemy do miękkości., a jajka na twardo.
Ziemniaki kroimy w większą kostkę, jajka w drobna kostkę, buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie doprawiamy solą pieprzem oraz octem.
Przygotowanie sałatki:
Na dno miski układamy ziemniaki.
Ziemniaki polewamy połową sosu przygotowaną z majonezu i jogurtu.
Na ziemniaczki rozkładamy przygotowanego wcześniej śledzia.
Śledzia polewamy drugą połową sosu.
Na sos układamy buraczki, a następnie ugotowane jajko.
Sałatkę wkładamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz