poniedziałek, 30 listopada 2015

Ciastka migdałowo-biszkoptowe


Ciastka puszyste, lekko wilgotne z cudownym aromatem i smakiem migdałów. Idealne do kawy czy ciepłego mleka w zimowe wieczory.

Składniki:
- 100 g migdałów
- 3 białka
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka



Migdały obieramy ze skórki, mielimy drobno i prażymy delikatnie na patelni. Odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niego naprzemiennie mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia oraz mleko.

Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę.
Ubite białka dodajemy do masy maślanej i delikatnie mieszamy do połączenia obu mas.

Tak przygotowaną masę przekładamy małymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pomiędzy porcjami zostawcie spore odstępy, ciastka mocno urosną.

Tak przygotowane ciastka pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Wystudzone można udekorować lukrem lub czekoladą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz