czwartek, 26 listopada 2015

Karpatka




Klasyczna karpatka, czyli ciasto parzone z wody, mąki, masła i jajek, przełożone kremem budyniowym. Ciasto parzone pięknie wyrasta tworząc góry i doliny, a do tego smakuje obłędnie. Ciasto idealne dla łasuchów.

Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 250 ml wody lub mleka
- szczypta soli
- 5 jajek
- 65 g masła

Składniki na krem:
- 6 żółtek
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 litra mleka
- 250 g masła
- laska wanilii

Możecie również wykorzystać krem z przepisu na popaprańca (często tak robię, gdy nie mam czasu lub pomysłu co zrobić z białkami)

Przygotowanie ciasta:

Mleko lub wodę, masło i sól w garnuszku doprowadzamy do wrzenia. Tuż po zagotowaniu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, mocno i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
Całość podgrzewamy około 2 minuty i zdejmujemy z ognia, gdy na dnie zacznie tworzyć się cienka, biała warstwa.

Przygotowaną przestudzoną masę przekładamy do miski i miksujemy, dodając do niej pojedynczo jajka. Gotowe ciasto parzone powinno być miękkie i błyszczące.

Przygotowujemy 2 blaszki, każda wyłożona papierem do pieczenia na dnie.
Na każdą blaszkę nakładamy połowę porcji przygotowanej masy, cienko rozsmarowujemy.
Każdy spód pieczemy osobno w 200 stopniach przez około 20-25 minut.

Przygotowanie kremu:

Żółtka z cukrem ubijamy na białą, puszystą masę. Do żółtek dodajemy stopniowo obie mąki i mleko, cały czas mieszając.
Do rondelka przelewamy przygotowaną masę, dodajemy ziarenka wanilii i podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń.

Masło ucieramy i stopniowo dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu, miksujemy, aż masy dokładnie się połączą.

Tak przygotowany krem przekładamy pomiędzy placki z ciasta parzonego.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki przed podaniem, karpatka najlepiej smakuje na drugi dzień.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz