Tiramisu to bardzo popularny deser we Włoszech, można go dostać również w Polskich kawiarniach. Ja w domu robię go w formie ciasta na upieczonych własnoręcznie biszkoptach.
Składniki na biszkopt ( forma 30x25) :
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
Składniki na krem:
- 50 dag sera mascarpone
- 40 dag śmietanki kremówki
- 10 dag cukru pudru
oraz
- około 2 łyżki ciemnego kakao
- kieliszek likieru amaretto
- szklanka mocnej zaparzonej kawy
Białko oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę mieszamy. Na samym końcu dodajemy przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy całość delikatnie łyżką.
Masę przekładamy do blaszki, wygładzamy powierzchnie i pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut.
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia i przecinamy na pół.
Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywną pianę. a pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej kremówki z cukrem dodajemy ser mascarpone i mieszamy delikatnie do połączenia obu mas.
Wykonanie:
Pierwszy blat biszkoptu układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt nasączamy 1/2 kawy wymieszanej z likierem, a następnie rozsmarowujemy 1/2 przygotowanego kremu. Następnie wkładamy na to drugi biszkopt, nasączamy resztą kawy z likierem i smarujemy pozostałym kremem. Wierzch ciast posypujemy gorzkim kakao.
Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.
Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywną pianę. a pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej kremówki z cukrem dodajemy ser mascarpone i mieszamy delikatnie do połączenia obu mas.
Wykonanie:
Pierwszy blat biszkoptu układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt nasączamy 1/2 kawy wymieszanej z likierem, a następnie rozsmarowujemy 1/2 przygotowanego kremu. Następnie wkładamy na to drugi biszkopt, nasączamy resztą kawy z likierem i smarujemy pozostałym kremem. Wierzch ciast posypujemy gorzkim kakao.
Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz