poniedziałek, 11 stycznia 2016

Ciasto budyniowo-wiśniowe


Ciasto na bazie kremu budyniowego, przełożonego dżemem wiśniowym, ozdobione wiśniami i czekoladą. Pychota, a wykonanie całkiem proste!

Składniki na blaszkę 30x25:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny Kasi

oraz
- drylowane wiśnie
- pól tabliczki gorzkiej czekolady
- słoiczek dżemu wiśniowego


Wykonanie:

Białko oddzielić od żółtek. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilkę mieszać. Na samym końcu dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszać całość delikatnie łyżką.
Masę przełożyć do blaszki, wygładzić powierzchnie i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Upieczony biszkopt odstawić do wystudzenia i przeciąć na pół.
Krem:
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką, a szklankę mleka wraz z cukrem zagotować w rondelku.
Do gotującego się mleka w rondelku wlewać przygotowaną mąkę z mlekiem. Całość ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje.
Przygotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie zmiksować z margaryną Kasią.

Przygotowanie ciasta:
Dolny biszkopt posmarować dżemem, a następnie 2/3 przygotowanego kremu. Całość przykryć drugim biszkoptem i posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu ciasta ułożyć drylowane wiśnie i polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


Jeżeli preferujecie ciasto o mniejszej ilości kremu, upieczcie biszkopt na większej blaszce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz