Składniki na blaszkę 30x25:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny Kasi
oraz
- drylowane wiśnie
- pól tabliczki gorzkiej czekolady
- słoiczek dżemu wiśniowego
Wykonanie:
Białko oddzielić od żółtek. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilkę mieszać. Na samym końcu dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszać całość delikatnie łyżką.
Masę przełożyć do blaszki, wygładzić powierzchnie i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Upieczony biszkopt odstawić do wystudzenia i przeciąć na pół.
Krem:Pół szklanki mleka wymieszać z mąką, a szklankę mleka wraz z cukrem zagotować w rondelku.
Do gotującego się mleka w rondelku wlewać przygotowaną mąkę z mlekiem. Całość ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje.
Przygotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie zmiksować z margaryną Kasią.
Przygotowanie ciasta:
Dolny biszkopt posmarować dżemem, a następnie 2/3 przygotowanego kremu. Całość przykryć drugim biszkoptem i posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu ciasta ułożyć drylowane wiśnie i polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Jeżeli preferujecie ciasto o mniejszej ilości kremu, upieczcie biszkopt na większej blaszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz