piątek, 22 stycznia 2016

Strucla makowa z kruszonką


Strucla to zawsze dobry pomysł na ciasto. Będzie smakować o każdej porze roku, w każdy dzień i o każdej godzinie. Kto powiedział, że trzeba piec ją tylko w święta? Przepis znakomity i bardzo prosty do wykonania.

Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 40 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 10 dag margaryny ( roztopionej, letniej)
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy

 składniki na kruszynki:
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki

oraz:
- cukier puder
- puszka masy makowej
- białko z jednego jajka



Z pół szklanki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru oraz 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia.

Do miski przekładamy pozostałą mąkę, robimy w niej dołek i dodajemy roztopioną letnią margarynę, pozostałe mleko, cukier zwykły oraz waniliowy, jajko oraz przygotowany wcześniej zaczyn.
Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ścierkę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy połową masy makowej, zwijamy w rulon, a końcówki strucli zwijamy pod nią.
Obie strucle przekładamy do tej samej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( pomiędzy struclami powinien znaleźć się również kawałek papieru, w innym wypadku strucle się skleją)

Strucle odstawiamy do wyrośnięcia na minimum pół godziny. Po tym czasie smarujemy roztłuczonym białkiem i posypujemy kruszonkami. Kruszonki przygotowujemy zagniatając wszystkie składniki razem ręką.

Tak przygotowaną strucle pieczemy dobrą godzinę w 180 stopniach. Pod koniec sprawcie wykałaczką czy ciasto jest już dopieczone.

Gotowe ciasto studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz