Strucla to zawsze dobry pomysł na ciasto. Będzie smakować o każdej porze roku, w każdy dzień i o każdej godzinie. Kto powiedział, że trzeba piec ją tylko w święta? Przepis znakomity i bardzo prosty do wykonania.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 40 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 10 dag margaryny ( roztopionej, letniej)
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
składniki na kruszynki:
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
oraz:
- cukier puder
- puszka masy makowej
- białko z jednego jajka
Z pół szklanki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru oraz 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia.
Do miski przekładamy pozostałą mąkę, robimy w niej dołek i dodajemy roztopioną letnią margarynę, pozostałe mleko, cukier zwykły oraz waniliowy, jajko oraz przygotowany wcześniej zaczyn.
Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ścierkę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Obie strucle przekładamy do tej samej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( pomiędzy struclami powinien znaleźć się również kawałek papieru, w innym wypadku strucle się skleją)
Strucle odstawiamy do wyrośnięcia na minimum pół godziny. Po tym czasie smarujemy roztłuczonym białkiem i posypujemy kruszonkami. Kruszonki przygotowujemy zagniatając wszystkie składniki razem ręką.
Tak przygotowaną strucle pieczemy dobrą godzinę w 180 stopniach. Pod koniec sprawcie wykałaczką czy ciasto jest już dopieczone.
Gotowe ciasto studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz