piątek, 3 lipca 2015

Pieczona karkówka z pieczarkami i ogórkiem


Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś w gazecie. Zaciekawiło mnie w nim połączeni karkówki  z ogórkami konserwowymi.  Zmodyfikowany przez mnie , w końcu nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła.

Składniki:
- 0,5 kg karkówki
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg pieczarek
- 5 ogórków konserwowych
- 0,5 szklanki keczupu
- 0,5 szklanki soku z ogórków konserwowych
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju




Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry, delikatnie stłuc, posolić, popieprzyć i obsmażyć na patelni przez sekundę, aby zamknąć pory.
Usmażone plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na patelni i wyłożyć na plastry karkówki.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, poddusić na patelni, aż odparuje z nich woda i wyłożyć na warstwę cebuli.
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i wyłożyć na warstwę pieczarek.
Dokładnie wymieszać keczup z sokiem z ogórków i taką miksturą zalać produkty w naczyniu.





Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę.
Danie po wyjęciu z piekarnika serwujemy na talerze. Karkówka najlepiej smakuje z ziemniakami z wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz