czwartek, 23 lipca 2015

Zapiekany krem cebulowy


Prosta zupka w przygotowaniu. W smaku delikatna, aksamitna, a zapieczona z serem i grzankami idealna dla każdego.

Składniki:
- 1,5 litra wody
- pęczek włoszczyzny
- 6 dużych cebul
- spora łyżka masła
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka świeżych liści lubczyku
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka octu
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól

oraz
- kilka kromek chleba
- około 100 g sera żółtego



Do dużego garnka wrzucam pokrojoną włoszczyznę, liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Całość zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem i gotuje około 50 minut.
Tak przygotowany bulion odcedzam i odstawiam na bok.

W garnku ( można użyć ten w którym gotował się bulion) roztapiam masło i wrzucam pokrojoną w piórka cebulę, całość przesmażam 5 minut i dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek i cebulę przesmażam jeszcze chwilę.

Do garnka z cebulą przelewam bulion, dodaję tymianek i całość duszę  około 30 minut.
W czasie, gdy zupa się dusi, kroje chleb w kostkę i przypiekam w piekarniku do zrumienienia.

Po tym czasie do zupy dodaję śmietanę, łyżkę octu i miksuje do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę przelewam do naczynek do zapiekania, wrzucam na wierzch grzanki i ścieram żółty ser.

Zupkę zapiekam w 220 stopniach przez 8-10 minut i od razu serwuję.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz