czwartek, 9 lipca 2015

Kudłacze


Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag margaryny
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:
- 3/4 szklanki mleka
- 20 dag margaryny
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru

oraz 20-25 dag wiórków kokosowych



Margarynę utrzeć z cukrem. Wciąż ucierając dodać jajko, miód, mleko i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Całość ucierać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Gotowe ciasto wlać do blaszki o wymiarach około 25x35cm wysmarowanej delikatnie olejem.
Ciasto pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Przygotowane ciasto po ostudzeniu kroimy na kostkę (2x2cm).

Przygotowanie polewy;
Mleko, margarynę i cukier zagotowujemy w garnuszku i dodajemy kakao. Całość gotujemy jeszcze 5 minut cały czas mieszając. Tak przygotowana polewę odstawiamy do wystudzenia.

Każdą kostkę ciasta zanurzamy w przygotowanej polewie i obtaczamy w kokosie.
Przygotowane kudłacze są gotowe do spożycia po około godzinie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz