piątek, 10 lipca 2015

Muffiny kakaowo-bananowe


Składniki na muffiny:

- 250g mąki pszennej
- 3 dojrzałe banany
- 100 g roztopionego masła
- 150 g cukru 
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao

oraz 2 banany do środka muffinek


Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę, banany miażdżę widelcem.
Do miazgi bananowej dodaję roztopione, chłodne masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i masę jajeczną. Całość dokładnie mieszam i przekładam do foremek.
Foremki najpierw wypełniam do połowy, wkładam do środka centymetrowy kawałek banana i wypełniam ponownie masą  do 3/4 wysokości foremki.



Muffinki wkładam do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz