wtorek, 21 lipca 2015

Naleśniki


Wykorzystywałam wiele przepisów na naleśniki, ale każdemu z przygotowanych czegoś brakowało, a to wychodziły zbyt grube, a to zbyt twarde....
W końcu znalazłam swój przepis, z niego wychodzą idealne naleśniki. Z podanego przepisu wyjdą zarówno naleśniki grube oraz cienkie, wszystko zależy od tego jaką porcje ciasta wylejecie na patelnie.

Składniki:
- 3 jaja
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Z podanej porcji wychodzi około 12 naleśników.



Jajka dobrze ubić trzepaczką, dodać mleka oraz mąki i dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do tak przygotowanej masy wlewamy pół szklanki gorącej wody, masę przy wlewaniu wody cały czas energicznie mieszamy. 
Na samym końcu dodajemy olej i całość ponownie łączymy. 

Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej, rozgrzanej patelni. Porcje ciasta najlepiej nakładać łyżką wazową i delikatnie rozprowadzić okrężnymi ruchami na patelni. Naleśniki smażymy do zrumienienia z obydwóch stron.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz