poniedziałek, 27 lipca 2015
Zapiekane naleśniki z farszem mięsnym
Kolejne z danie prosto z piekarnika. Naleśniki z farszem z mięsa mielonego i pieczarek, zapiekane pod beszamelem.
Jeżeli lubisz naleśniki, potrawy o lekkiej ostrości i z mięskiem, to jest to przepis dla Ciebie.
Do przygotowania naleśników wykorzystałam przepis, który niedawno pojawił się na blogu. Znajdziecie go tutaj.
Składniki na farsz:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 450 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka oregano
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 pomidory
- 100 g kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 600 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
oraz
- 200 g sera pleśniowego (opcjonalnie)
- 200 g sera zółtego
W pierwszej kolejności smażę naleśniki i odstawiam na bok, do momentu, aż nie przygotujemy farszu i sosu. Z przygotowanej porcji wyjdzie około 12 naleśników.
Na rozgrzaną patelnie wlewam olej i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
Całość chwilę przesmażam ( należy uważać, aby czosnek się nie przypalił), a następnie dodaje mięso mielone. Mięso smażę około 5 minut i dodaje do niego pieczarki, przyprawy oraz wino.
Całość duszę około 15 minut ( nie przykrywam pokrywką).
Po tym czasie do farszu dodaje obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz kwaśną śmietanę.
Przygotowany farsz gotuje na małym ogniu do momentu odparowania płynnych składników i uzyskania dość gęstej konsystencji.
Przygotowany farsz ściągam z patelni i odstawiam na bok.
Zabieram się za przygotowanie sosu.
W garnku roztapiam masło, dodaje mąkę i przesmażam chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając.
Do garnka z zasmażką dolewam powoli mleko, stale energicznie mieszając. Po dodaniu całego mleka ścieram trochę gałki muszkatołowej oraz doprawiam solą oraz pieprzem. Całość gotuje, mieszając do zgęstnienia sosu.
Naczynie żaroodporne smaruje delikatnie sosem
Naleśniki faszeruję przygotowanym farszem i plasterkiem sera pleśniowego. Każdy zwinięty naleśnik układam w naczyniu żaroodpornym, a na końcu zalewam je pozostałym sosem i posypuję startym żółtym serem.
Tak przygotowane naleśniki zapiekam w 200 stopniach przez 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz