czwartek, 2 lipca 2015

Tort kawowy z truskawkami


Kolejna okazja na pieczenie tortu nadarzyła się w tym tygodniu. Urodziny taty. Pierwszy plan tort kawowy, ale w trakcie robienia kremu ciocia przyniosła świeżutkie truskawki i pomysł uległ zmianie.
Smak kawy przełamaliśmy truskawkami, które nadały mu świeżości.

Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki kakao

Składniki na krem:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki mocnej kawy ( ja użyłam do tego celu podwójne espresso)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny

oraz:
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- kilka świeżych truskawek
- kilka ciastek typu owsianego
- pół szklanki mleka




Zaczynamy od upieczenia kakaowych biszkoptów. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim 3 identyczne kółka.
Białko oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywna pianę, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy całość delikatnie łyżką.
Tak przygotowany biszkopt wykładamy na odrysowane kółka i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 8-10 minut.

Przygotowanie kremu:
Pół szklanki mleka mieszamy z mąką, a resztę mleka mleka oraz kawę wraz z cukrem zagotowujemy w rondelku.
Do gotującego się mleka z kawą wlewamy przygotowaną mąkę z mlekiem. Całość ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Wystudzony budyń miksujemy dokładnie z margaryną.



Formowanie tortu:

Każdy biszkopt nasączamy w mleku, a wierzch biszkoptów smarujemy dżemem truskawkowym.
Biszkopty przekładamy przygotowanym wcześniej kremem. Owym kremem smarujemy również boki tortu oraz wierzch. 
Wysmarowany kremem tort zdobimy świeżymi truskawkami, a boki obsypujemy zmielonymi ciastkami owsianymi. 



Tort jest gotowy do spożycia po około 2 godzinach chłodzenia w lodówce.


Jeżeli chcecie zrobić tort w większej formie, zwiększcie porostu proporcje składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz