wtorek, 7 lipca 2015

Najlepsze ciasto na pizze


Testowałam wiele przepisów na ciasto na pizze, ale każdemu czegoś brakowało. W końcu stworzyłam swój idealny przepis, który niejedna osoba już zachwalała. Dziś dziele się nim z wami. Klasyczne ciasto na pizze to głównie woda, mąka i drożdże. Mój przepis nie jest klasyczny, ciasto robione jest na mleku. Podany przepis wystarczy na 2 średniej wielkości okrągłe pizze lub jedna kwadratową w blaszce z piekarnika.

Składniki na ciasto:
- około 0,5 kg mąki
- 1 całe jajko
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml letniego mleka
- 2 łyżeczki soli



Całość zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże kruszymy w misce, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy 3 łyżki mąki oraz cukier. Całość dobrze mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.


Do tak przygotowanych drożdży dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie zagniatamy rzez około 5 minut.
Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. ( jeżeli wam się spieszy mozna skrócić czas o połowę)



Ciasto po wyrośnięciu ponownie zagniećcie, rozwałkujcie i ułóżcie na nią domowy sos pomidorowy i ulubione składniki. Pizza z pierwszego zdjęcia to pizza z zielonymi szparagami, szynka parmeńską, mozzarellą, jajkiem i domowym sosem pomidorowym.


Tak przygotowana pizze pieczemy w piekarniku przez 20 minut (180 stopni, góra-dół)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz