Jedno z bardzo znanych ciast. Skład się z ciemnego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną i oblanego ciemną czekoladą. Ciasto puszyste i nie za słodkie, idealne dla każdego.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kremówkę:
- 660 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
Składniki na polewę:
- 0,5 kostki margaryny
- 2,5 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białko oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywna
pianę, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę mieszamy. Na samym
końcu dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy całość delikatnie łyżką.
Masę przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut.
Masę przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut.
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia i przecinamy na pół.
Kolejnym etapem jest przygotowanie masy śmietanowej.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do wystygnięcia.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przekładamy pomiędzy biszkopty i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przekładamy pomiędzy biszkopty i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy w garneczku wraz z cukrem pudrem. Tłuszcz zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego kakao. Tak przygotowaną masę odstawiam do przestudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy jajko, ubijamy masę trzepaczką i od razu wylewamy na ciasto wyciągnięte z lodówki.
Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce jeszcze około 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz