piątek, 25 września 2015

Zapiekany kalafior pod beszamelem



Coś idealnego dla osób lubiących kalafior. Połączenie sosu beszamelowego, wędzonego boczku, sera z kalafiorem.
Całość lekko zapieczona, w prost idealna na obiad.

Składniki:
- główka kalafiora
- 20 dag wędzonego boczku
- 10 dag sera żółtego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 0,5 l mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz



Kalafior dzielimy na różyczki i podgotowujemy w wodzie około 4-5 minut.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając.
Do garnka z zasmażką dolewamy powoli mleko, stale energicznie mieszając. Po dodaniu całego mleka ścieramy trochę gałki muszkatołowej oraz doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość gotujemy, mieszając do zgęstnienia sosu.

Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą przekładamy kalafior i posypujemy go  boczkiem pociętym w paski .
Tak przygotowany kalafior zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz