piątek, 3 kwietnia 2015
Babka
Babka na Wielkanoc to już tradycja chyba w każdym domu, u mnie bynajmniej na pewno.
Dziś podaje przepis na babkę, naprawdę wilgotną w środku i puszystą. Jestem pewna, że nikt z was by się jej nie oparł:)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 35 dag cukru
- 1 cukier waniliowy ( ja dodaje cukier własnej roboty)
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- kostka margaryny
Formę o długości około 40 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułka tartą.
Na początku w misce ubijamy białka ze szczyptą soli i odstawiamy na bok. W drugiej misce ucieramy margarynę z cukrem, a następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i mleko.
Ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy do niego ubite wcześniej białka i dobrze, ale nie zbyt mocno mieszamy.
Większa połowę ciasta wlewamy do przygotowanej formy, a pozostałe ciasto mieszamy z 2 łyżkami kakao.
Gdy masa kakaowa jest dobrze wymieszana przelewamy ją do formy.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Gotową babkę możecie polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz