środa, 1 kwietnia 2015

Keks


Składniki na keks:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z otartej pomarańczy
- 30 dag bakalii/ owoców kandyzowanych
- 10 dag rodzynek

Polewa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny



Rodzynki zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 minut, a następnie odsączyć.
Rodzynki oraz kandyzowane owoce obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami, a w oddzielnej misce połączyć mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie w jednej misce łączymy ze sobą mąkę, białka oraz żółtka z cukrem, a do starannie wymieszanej masy dodajemy bakalie i skórkę z pomarańczy.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez godzinę w 160 stopniach.
Po wystudzeniu przygotować lukier z podanych proporcji i polać nim keks. ( keks można także obsypać bakaliami)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz