piątek, 17 kwietnia 2015
Pieczeń rzymska z jajkiem oraz papryką
Co powiecie na smakowitą pieczeń rzymską? My ją uwielbiamy, zatem podzielę się ją z wami. Wykonanie jest banalne, a smak niesamowity.
Składniki na pieczeń:
- 1,5 kg mięsa mielonego
- 8 jajek
- szklanka bułki tartej
- 1 cała papryka
- 5-6 ząbków czosnku
- przyprawy, Użyjcie tych których lubicie ( u mnie to był majeranek, słodka papryka, sól i pieprz)
4 jajka ugotuj na twardo. Paprykę piecz w piekarniku około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną paprykę od razu po wyjęciu z piekarnika przełóż do dużej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Jeśli nie macie miski można warzywa włożyć do worka foliowego. Przygotowaną paprykę po 10 minutach w foli obrałam, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj 4 jajka, bułkę tartą , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i podziel na pół.
Do jednej z połów dodaj upieczoną paprykę, a drugą zostaw w takiej samej postaci.
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek, moje foremki miały 25 cm długości.
Masę z papryka włóż całą do foremki, a druga masę podziel ponownie na dwie części ( z czego jedna cześć ma być trochę mniejsza)
Mniejszą część masy przełóż na dno drugiej formy, na masę ułóż ugotowane jajka i przykryj pozostałą częścią masy.
Obydwie pieczenie dobrze uklep i posyp delikatnie na wierzchu bułką tartą.
Całość wkładamy do piekarnika, na środkową półkę i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Zdjęcie poniżej przedstawia mięsko świeżo wyjęte z piekarnika.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz