piątek, 3 kwietnia 2015

Sos tatarski


Na święta w moim domu obowiązkowy jest sos tatarski, a że schodzi go naprawdę mnóstwo, robimy go w dużej ilości.

Składniki na sos:
- 35 dag marynowanych grzybków ( w zeszłym roku podgrzybki, a w tym roku pieczarki)
- 1 duża ugotowana marchewka
- 6-7 ogórków konserwowych
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki musztardy
- około 400 ml majonezu ( najlepiej domowej roboty, ale możecie użyć także kupny)
- pieprz

Grzybki oraz ogórki odcedzamy z zalewy, Grzybki, marchewkę, ogórki i cebule kroimy w drobna kostkę, a szczypiorek siekamy na małe kawałeczki.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz musztardę, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz