środa, 29 kwietnia 2015
Tort kakaowy
Tort banalny w wykonaniu, ale na pewno bardzo smaczny. Minusem jest to, że nie mam zdjęcia tortu w przekroju. ( zniknął tak szybko, że nie zdążyłam zrobić). Mimo to przepis podaje. Tort w przekroju to po prostu kakaowy biszkopt przekładany kremem kakaowym i dżemem wiśniowym
Składniki na biszkopt ( tortownica 22cm):
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 600 ml śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki kakao
- 100 ml mleka
Poncz:
-100 ml wiśniówki
-100 ml kawy
oraz słoiczek dżemu wiśniowego
Biszkopt robimy klasycznie. Oddzielamy białka o żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem, a do piany dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy na wolnych obrotach. Na koniec wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie łączymy całość łyżką.
Biszkopt pieczemy około 30 minut w 180 stopniach i odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.
Żelatynę rozpuszczamy w mleku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywna pianę. Do ubitej piany dodajemy cukier, kakao i rozpuszczoną żelatynę. Krem dzielimy na 3 równe części.
Układanie tortu w formie:
Pierwszy placek biszkoptu nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy połową dżemu wiśniowego i 1/3 kremu, przykrywamy drugim plackiem. Przy drugim placku czynność tą powtarzamy (1/3 ponczu, resztę dżemu, 1/3 kremu i przykrywamy ostatnim krążkiem).
Przy ostatnim krążku pozostałą część kremu dzielimy na pół. Ostatni krążek biszkoptowy nasączamy ponczem i smarujemy połową kremu ( tego kremu który podzieliliśmy na pół).
Tort wkładam na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy tort z formy i boki smarujemy pozostałym kremem.
Tort udekorujcie w dowolny sposób. Ja postawiłam na klasykę. Boki obsypałam pozostałymi resztkami ciasta, a do góry dałam rulony z czekolady.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz