sobota, 18 kwietnia 2015

Tort czekoladowo-waniliowy z dżemem wisniowym


Dziś przepis na torcik. Tort trój smakowy dlatego, że zawiera 3 rodzaje kremów. Jest dość pracochłonny, ale smak wynagrodzi trud pracy. Tort przełożony jest kremem czekoladowym, kremem budyniowym, waniliową panna cottą i dżemem wiśniowym.

Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru

Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesianą przez sitko mąkę i delikatnie łączymy całość łyżką. Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy ( około 24 cm średnicy)
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowy)
Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 równe części
Do przygotowania potrzebny będzie również słoik dżemu wiśniowego.



Składniki na panna cottę:
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2/3 szklanki cukru
- laska wanilii

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i ziarenka wanilii, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, dodać żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia.

Składniki na krem czekoladowy:
- 300 ml śmietany kremówki
- 50 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka żelatyny

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Żelatynę rozpuścić w mleku i odstawić do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, a  pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać strumieniem lekko przestudzoną czekoladę, a następnie żelatynę. Pamiętajmy, aby przy dodawaniu czekolady i żelatyny krem cały czas mieszać.


Jak składać tort ?
Tort należy składać w formie w której piekliśmy biszkopt. 
Na początku w formie układamy pierwszy placek biszkoptu, smarujemy go połową dżemu, a na dżem wlewamy tężejącą już panna cottę, całość przykrywamy drugim biszkoptem.
Następnie ponownie smarujemy biszkopt resztą dżemu, a na dżem wlewamy krem czekoladowy i przykrywamy ostatnim biszkoptem. Całość lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny. ( kremy muszą dobrze stężeć, w innym wypadku przy ściąganiu formy tort może się rozlecieć)

Po tym czasie przystępujemy do przygotowania ostatniego kremu ( w trakcie przygotowania kremu tort nadal pozostaje w lodówce)

Składniki na krem budyniowy:
-1 i 1/2 szklanki mleka
-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-3 łyżeczki mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-250g masła

Pół szklanki mleka wymieszać z mąką, a szklankę mleka wraz z cukrem zagotować w rondelku.
Do gotującego się mleka w rondelku wlewamy przygotowaną mąkę z mlekiem, całość ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnieje.
Przygotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia, a gdy już będzie zimny dokładnie zmiksować z masłem.

Tort wyciągamy z formy. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy krem i zdobimy tort robiąc różyczki ( różyczki kręcimy szprycą w formie ślimaczka od środka na zewnątrz)

Przygotowany tort wkładamy do lodówki na 3 godziny




Smacznego

2 komentarze: